De 5 oudste stadions in de Premier League

Een van de redenen die het Engels voetbal zo leuk maakt om te volgen, is de enorme hoeveelheid prachtige stadions. Zeker in de lagere klasses kom je ware pareltjes tegen, maar ook op het hoogste niveau is er voor de liefhebber genoeg moois te bewonderen. Wij zochten uit welke 5 stadions in de Premier League het oudst zijn. Van de oorspronkelijke bouwsels is uiteraard weinig over, maar dit zijn de 5 voetbaltempels met de langstdurende geschiedenis. 

1. Stamford Bridge – 1877
Stamford Bridge nieuw
De eerste 27 jaar wordt Stamford Bridge helemaal niet gebruikt als voetbalstadion; tot 1904 is het namelijk het thuis van de London Athletic Club. De nieuwe eigenaar Gus Mears droomt echter van mooie voetbalwedstrijden in het stadion dat in de Londense wijk Fulham ligt. In eerste instantie biedt hij The Bridge logischerwijs aan bij dé club uit de wijk: Fulham F.C.. Zij wijzen het aanbod om financiële redenen af. Mears besluit vervolgens zelf een voetbalclub op te richten en de naam wordt uiteindelijk Chelsea F.C.. Nog altijd is Stamford Bridge de thuishaven van de Champions League-winnaar van 2012. Het stadion biedt plaats aan 41.798 bezoekers. Chelsea-eigenaar Abramovitsj heeft al een tijdje plannen om het aantal zitplaatsen uit te breiden naar 60.000, maar door de locatie van het stadion blijkt dat een lastig karwei.

2. Anfield – 1884
Anfied nieuw
Niet Liverpool, maar stadsgenoot en grote rivaal Everton speelt de eerste acht jaar in het zo geroemde stadion. Als het bestuur van Everton in 1892 na ruzie met stadioneigenaar Houlding besluit te verhuizen naar Goodison Park, is er geen club om in Anfield te spelen. Houlding richt daarom samen met een goede vriend de club Liverpool op. Veruit de bekendste tribune van Anfield is The Kop, het gedeelte achter een van de twee doelen. Het You’ll Never Walk Alone dat steevast voor iedere wedstrijd wordt gezongen, klinkt misschien wel nergens zo mooi als daar. Er zijn recent vergevorderde plannen geweest om een nieuw stadion te bouwen en in 2006 wordt door de gemeenteraad zelfs officieel toestemming verleend. In 2012 besluit het bestuur echter alsnog om het huidige stadion te verbouwen en uit te breiden. Door de jaren heen zijn er diverse belangrijke wedstrijden gespeeld in Anfield. Zo verloor het Nederlands elftal er bijvoorbeeld de kwartfinale van het Europees kampioenschap in 1996 tegen Frankrijk.

3. St James’ Park – 1892
St James´ Park leeg
Als er in 1880 voor het eerste wordt gevoetbald op de plek waar nu het stadion St James’ Park staat, bestaat Newcastle United nog helemaal niet. Er is dan ook nog geen enkele tribune rond het veld. Pas in 1892, wanneer Newcastle West End en Newcastle East End samen Newcastle United vormen, wordt er een eerste tribune gebouwd. Al snel blijkt die veel te klein voor de vele supporters die de club dan al rijk is. Gevolg is dat er in 1905 een stadion staat dat plaats biedt aan 60.000 bezoekers, staande bezoekers welteverstaan. Na diverse flinke verbouwingen in de jaren negentig van de vorige eeuw is het stadion vandaag de dag voorzien van 52.405 zitplaatsen. Het wordt zowel voor het EK ’96 gebruikt, als voor de Olympische Spelen van drie jaar geleden.

3. Goodison Park- 1892
Goodison Park nieuw
De reden van het bouwen van Goodison Park is – zoals eerder benoemd – onenigheid tussen het bestuur van Everton en de eigenaar van Anfield, het stadion waar Everton eerst voetbalt. In 1892 besluit men daarom een nieuw stadion te bouwen. Goodison Park ontleent haar naam aan de straat Goodison Road, waar het in de lengte aan ligt. Hemelsbreed is de afstand tussen de thuishavens van de twee rivalen uit Liverpool slechts een kilometer. In 1966 wordt het stadion gebruikt voor het WK dat zich dan in Engeland afspeelt, onder andere voor de halve finale tussen West-Duitsland en de Sovjet-Unie. Het hoogste bezoekersaantal dateert echter van 18 september 1948. In de competitiewedstrijd tegen Liverpool staan er liefst 78.299 bezoekers op de banken van The Grand Old Lady. 

5. Villa Park – 1897         
Villa Park nieuw
Als Villa Park in 1897 wordt opgeleverd kunnen er meteen 40.000 bezoekers in. De eerste wedstrijd in het nieuwe stadion speelt Aston Villa op 17 april dat jaar tegen Blackburn Rovers. Tot 1914 wordt het stadion ook gebruikt voor wielerwedstrijden, op de baan die om het veld ligt. Wanneer er plannen zijn om te verbouwen, is de wielerbaan het eerste dat wordt gesloopt. Door de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende financiële crisis, lopen de verbouwingen flink uit en wordt het verbouwde stadion in 1924 opgeleverd. Pas in 2000 werd het laatste deel van dat stadion afgebroken en vernieuwd. De maximale capaciteit van Villa Park is sindsdien 42.682. Leuk weetje: Villa Park heeft met een totaal van 50 wedstrijden de meeste halve finales van de FA Cup gehost.

Hieronder een aantal oude foto’s van de stadions.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Plaats een reactie