De 5 kleinste verschillen tussen de kampioen en nummer 2

Het einde van het Eredivisieseizoen nadert en het is nog allerminst zeker wie er kampioen wordt. Het verschil tussen PSV en Ajax is slechts 1 punt en ook qua doelsaldo ontlopen de twee clubs elkaar niet veel. Sinds de invoering van het huidige puntensysteem in 1995 is het al een aantal keer spannend geweest tot op de laatste speeldag. Dit zijn de 5 kleinste verschillen tussen de kampioen en de nummer 2 in de Eredivisie sinds het seizoen ’95-’96.

1. 2006-2007 | Kampioen: PSV (75 punten), nummer 2: Ajax (75 punten) | 1 doelpunt verschil
Een scenario zoals in 2007 maken we waarschijnlijk niet vaak meer mee. Voor de laatste speeldag hebben AZ, Ajax en PSV alle drie 73 punten, maar de Alkmaarders staan er qua doelsaldo het beste voor: +53 tegenover +47 voor Ajax en +46 voor PSV. Met een uitwedstrijd bij Excelsior voor de boeg lijkt niets een kampioenschap voor AZ in de weg te staan, maar schijn bedriegt. Binnen twintig minuten komt AZ met 10 man te staan en de wedstrijd in Kralingen gaat uiteindelijk met 3-2 verloren. Ajax en PSV winnen allebei, maar de Eindhovenaren gaan de Amsterdammers door een 5-1 overwinning op Vitesse op doelsaldo voorbij. Ajax wint met 0-2 van Willem II en komt dus slechts één doelpunt tekort om kampioen te worden.

2. 2009-2010 | Kampioen: FC Twente (86 punten), nummer 2: Ajax (85 punten) | 1 punt verschil
Twee speelronden voor het einde verliest FC Twente bij AZ waardoor Ajax op 1 punt komt. De volgende twee wedstrijden moeten door de Tukkers worden gewonnen en dat gebeurt ook. Op de slotdag wordt FC Twente kampioen door in Breda met 0-2 van NAC te winnen. Ajax wint de overige wedstrijden ook en eindigt dus op 1 punt achterstand, wel met een veel beter doelsaldo: +40 om +86.

3. 2002-2003 | Kampioen: PSV (84 punten), nummer 2: Ajax (83 punten) | 1 punt verschil
PSV heeft op de laatste speeldag aan een punt genoeg om Ajax achter zich te houden. Dat punt moet worden behaald tegen Groningen dat nog een puntje nodig heeft om de nacompetitie te ontlopen. De wedstrijd gaat de boeken in als een van de saaiste uit de geschiedenis van het Nederlandse profvoetbal en eindigt in 0-0. Typerend is dat Groningen Martin Drent als invaller binnen de lijnen wil brengen, maar de spits liefst een kwartier langs de zijlijn staat te wachten omdat de bal maar niet uit gaat. Dat Ajax thuis met 3-0 van Heerenveen wint, doet er niet toe. Belangrijk in het kampioenschap van de Eindhovenaren is de tumultueuze wedstrijd in de ArenA tegen Ajax.

4. 2010-2011 | Kampioen: Ajax (73 punten), nummer 2: FC Twente (71 punten)| 2 punten verschil
De programmamakers van de Eredivisie hoopten er waarschijnlijk al op naarmate de competitie vorderde: een ware kampioenswedstrijd. Op de laatste speeldag staan nummer 2 Ajax en koploper FC Twente tegenover elkaar om te beslissen wie zich tot kampioen mag kronen. FC Twente heeft aan een gelijkspel genoeg, Ajax moet winnen. In een kolkende ArenA beslist Siem de Jong deze strijd met twee treffers in het voordeel van de Amsterdammers; het wordt uiteindelijk 3-1.

5. 2007-2008 | Kampioen: PSV (72 punten), nummer 2: Ajax (69 punten) | 3 punten verschil
Een jaar na de krankzinnige ontknoping van 2007 is het opnieuw spannend in de Eredivisie en het is wederom PSV dat met de titel aan de haal gaat. De Eindhovenaren hebben in de tweede seizoenshelft op een gegeven moment liefst 9 punten voorsprong op Ajax, maar door gelijke spelen tegen Roda JC, N.E.C. en FC Twente zijn dat er op de laatste speeldag nog maar 3. PSV wint in speelronde 34 echter de wedstrijd bij Vitesse met 0-1 en dat is genoeg om de titel te prolongeren. Eerder dat seizoen won PSV uit bij Ajax met 0-2. Hieronder beelden van die wedstrijd.

Plaats een reactie