Terug in de Tijd: Angelos Charisteas

Hij speelde zowel voor Ajax als Feyenoord, maar geliefd was hij bij beide clubs niet. Na een fantastisch verlopen EURO 2004, zet de Griekse spits Angelos Charisteas begin 2005 voet op Nederlandse bodem. Ajax trekt hem aan als opvolger van de naar Juventus vertrokken Zlatan Ibrahimović. Die rol blijkt net wat te hoog gegrepen.

Europees kampioen
Charisteas is in 2004 de held in het mooiste waargebeurde sprookje van de Griekse voetbalgeschiedenis. Het elftal van coach Otto Rehhagel wordt dat jaar verrassend Europees kampioen, terwijl het pas de tweede keer is dat ze überhaupt meedoen aan het eindtoernooi. In de finale staan de Grieken tegenover gastland Portugal, de gedoodverfde favoriet. Het wordt een nachtmerrie van jewelste voor de Portugezen, want in de 57e minuut is het Charisteas die de enige goal maakt. Uiteraard met zijn hoofd.

De spits oogt slungelig, is niet de snelste en beschikt ook niet over een verfijnde techniek, maar koppen kan hij als de beste. In de kwartfinale is hij met een spijkerharde kopbal in de kruising al debet aan de uitschakeling van Frankrijk. Ook die wedstrijd eindigt in 1-0. In de finale doet hij het dus nog eens dunnetjes over. De wereld ligt aan de voeten van Charisteas, zou je zeggen. In clubverband lukt het echter allemaal een stuk minder goed.

Ajax én Feyenoord
Tijdens het EK staat Charisteas onder contract bij Werder Bremen en daar blijft hij ook na het zo succesvol verlopen landentoernooi. Uiteindelijk is het Ajax dat hem in de winter van 2005 voor een kleine 5 miljoen euro koopt. Hij houdt het anderhalf jaar vol in Amsterdam en scoort in 31 wedstrijden 12 keer. Wanneer Henk ten Cate trainer wordt, is het einde verhaal voor Charisteas bij Ajax. Hij staat voor de spitspositie vijfde in de pikorde, achter Huntelaar, Rosenberg, Babel en zelfs Poepon. Op de laatste dag van de zomerse transferperiode in 2006 verrast Feyenoord vriend en vijand door de Griek te contracteren als opvolger van de naar Liverpool vertrokken Dirk Kuijt. In Rotterdam scoort hij 9 keer in 28 wedstrijden, maar de echte klik lijkt te ontbreken.

Charisteas speelt in het vervolg van zijn carriere de meeste wedstrijden voor 1. FC Nürnberg (57), maar komt ook nog uit voor Bayer Leverkusen, Arles-Avignon, Schalke 04, Panetolikos en Al Nassr. Opvallend: het lukte Charisteas nooit om in één seizoen meer dan 9 competitiedoelpunten te maken. Wat dat betreft zat hij bij Feyenoord dus aan zijn top.

Plaats een reactie